Gammelstads kyrkstad

sevärdhet i LuleåDen kanske största attraktionen i Luleå är Gammelstads kyrkstad. Det är också denna del av Luleå som är mest känd av turister. Staden Luleå växte upp runt kyrkan i Gammelstad. Denna kyrka är från 1400-talet. Senare flyttades Luleå och kyrkstaden blev den gamla staden. Därav namnet.

Kyrkstäder växte upp i många delar av Norrland för att befolkningen skulle ha någonstans att bo då de besökte kyrkan. Dessa människor hade ofta mycket långt att resa för att komma till kyrkan. Då var enda möjligheten att bygga sig ett hus i närheten av kyrkan. I Gammelstads kyrkstad finns över 400 stugor kring kyrkan och de flesta är fortfarande privatägda.

Mitt i kyrkstaden ligger Nederluleå kyrka. Denna gamla kyrka är mycket vacker att besöka och här finns många vackra detaljer. Det kanske vackraste är det rikt utsmyckade altarskåpet.

Om man bestämmer sig för att semestra i Luleå bör man avsätta en dag för att göra ett besök i kyrkstaden. Det är fantastiskt att få vandra omkring bland de gamla byggnaderna. Det är inte svårt att ta sig till Gammelstads kyrkstad från Luleå. Bussar går från Luleå centrum.

Närhet till havet

Luleå ligger vackert beläget vi havet och det är många entreprenörer som satsat på att ge turisten en marin upplevelse. Här kan man naturligtvis bada, segla, åka kanot med mera på sommaren. Men, även på vintern kan man uppleva många härliga aktiviteter. Man kan få möjlighet att prova på issegling och att få åka hundspann eller skoter.

Luleå hockey

Luleå har ett mycket framgångsrikt hockeylag. I dag bygger också Luleå kommun upp en ny hockeyarena som beräknas stå klar under 2010. Denna arena kommer att kallas Coop arena och den kommer att ge Luleås hockeyungdom ett stort lyft. Luleå satsar på idrott och här kan man utbilda sig i ett gymnasium som satsar på de ungdomar som vill göra karriär inom bland annat basket, fotboll eller ishockey.