Lite fakta om Luleå

övrigt om LuleåLuleå är Sveriges 26:e största kommun och Luleå är residensstad för Norrbottens län. I Luleå finns förutom Luleå Hockey också Plannja Basket och Luleå Basket. Alla dessa lag är mycket framgångsrika. Luleå Airport eller Kallax flygplats som den vanligen kallas är Norrlands största inrikesflygplats. E4 passerar Luleå på sin väg norrut. Här finns också Luleå tekniska universitet som är Skandinaviens nordligaste universitet. Förutom teknisk utbildning bedriver universitetet lärarutbildning och ekonomutbildning. Luleå tekniska universitet (LTU) är beläget på Porsön i utkanten av Luleå. Som förströelse kan studenterna besöka Kårhusrestaurangen som driver restaurang och nattklubb.

Luleju

Samerna i norra Sverige kallar staden Luleå för Luleju. I Norrland finns många orter som likväl har ett samiskt som ett svenskt namn. Detsamma gäller för Kiruna som på samiska heter Giron. Många skyltar och vägvisare har både de samiska namnen och de svenska. Renskötseln är en viktig näring i Norrland och detta leder ibland till sammandrabbningar med den bofasta befolkningen. Även om kusttrakterna inte så ofta får besök av renarna händer det att renarna måste finna sin föda längre österut när vintern är hård.

Namnet Luleå betyder antagligen “östligt vatten”.

Utflykter på landsbygden runt Luleå

Som så många andra kommuner i Sverige har också Luleå en levande landsbygd. Det kan vara en väl spenderad dag att göra en liten utflykt utanför storstaden. På landsbygden finns många små intressanta besöksmål. Som exempel kan nämnas Café Bygård i Rutvik, som är ett ofta besökt kafé. Om man är intresserad av gott fikabröd kan man också besöka Stenuddens Gårdsbutik. Denna butik är ett litet bageri som är välkänt för sina goda kakor och tårtor. Om man vill göra en utflykt under vintern och älskar skidåkning kan man besöka “Råneknölen”. Denna “knöl” är en fin skidbacke som även har servering. En solig dag i denna backe blir en härlig utflykt för hela familjen. Den fiskeintresserade bestämmer sig säkert för att åka till Stora Stenträsket. Fiskecampen Stora Stenträsket ligger två mil norr om Niemisel. Här är fiske tillåtet under sommarhalvåret och under vintern går här fina skoterleder.