Luleå Airport är Sveriges sjätte största flygplats och den mest trafikerade i Norrland. Årligen reser drygt en miljon människor via flygplatsen och till stor del beror det på linjen Arlanda-Luleå som är den mest trafikerade linjen i landet.

Förutom ett flertal flyglinjer inrikes åker många från norra delarna av Norrland hit för att åka på charter. Årligen erbjuds en rad olika chartermål som ofta speglar var svensken helst flyger på chartersemester. Länder som ofta finns med är Grekland, Turkiet och Spanien.

Luleå airportFlygplatsen ligger 7km utanför Luleå och trafikeras av SAS, Svenska Direktflyg, Norwegian och Avies.

Medan man väntar på planet kan man äta eller fika på ”Mat & Fika”, ”Skafferiet” eller den klassiska sportsbaren ”O´Learys”. Den förstnämnda butiken bjuder på ett kioskutbud, enklare smörgåsar och fikabröd medan Skafferiet har ett lite bredare utbud av både caféprodukter, mat och dryck. Är det en rejäl måltid kan O´Learys rekommenderas – i alla fall så länge man har ett sportintresse.

Till och från Flygplatsen

Några speciella flygbussar som tar passagerarna till eller från flygplatsen finns inte. Det är istället Luleå lokaltrafik som har en stående linje hit. Det är nummer 4 och biljetterna köps på flygplatsen (Mat & Fika) eller i Quickomaten som står i den busskur där man väntar på att bussen ska komma. Det är inte möjligt att betala med kontanter på bussen. Kort går däremot bra.

Då det inte är någon lång sträcka väljer även många det lite mer bekväma taxialternativet. Det blir inte speciellt dyrt och är skönt när väskorna är många och stora.

Även hyrbil är enkelt att få tag på då detta går att hyra på flygplatsen. Ett flertal hyrbilsbolag finns här så som Avis, Budget och Hertz.

Något hotell finns inte på flygplatsen utan de två närmaste, Kallaxgården samt Nordkalotten Hotell & Konferens ligger ca tre kilometer bort. Samtidig är det ju enbart 7km in till staden vilket gör att många väljer att bo inne Luleå och sedan ta sig ut hit med buss, bil eller taxi.